Så inreder du fjällstugan

Det är sällan svårt att inreda om man har mycket plats. En fjällstuga av mindre format är däremot inte lika enkel att inreda. På en liten yta är förvaringen mycket viktig och dessutom måste man se till att använda de ytor som finns på rätt sätt.

Att inreda smart

Det gäller att inte ställa ut för mycket möbler; då känns det snabbt övermöblerat. På en liten yta är det också bra att inte ta in för mycket färger. Enkla, ljusa färger är ofta bra som bas. Till dessa kan man också tillsätta färger efter eget val.

När det gäller förvaring kan man ofta bygga in skåp under sängar, i trappan, bakom hörn som inte används med mera. Det kan ofta vara snyggast att använda samma typ av luckor för all förvaring om detta är möjligt. Många gånger kan man finna förvaring på ställen där man tidigare bara haft en tom yta. Vad gäller Ljuskällor bör man också tänka smart. Om man väljer en typ av lampa i ett rum, bör man se till att likadana eller liknande lampor också finns i de andra rummen. Lampor som spotlights med mera tar liten plats och ger bra belysning.

Om man själv får bygga om i stugan kan det vara mycket smart att ta bort de vanliga dörrarna och ersätta dem med skjutdörrar där man har möjlighet. För det första sparar man plats när man inte behöver kunna öppna dörren inåt eller utåt. En skjutdörr är också smalare och det betyder att man får lite mer väggyta. Om man väljer frostade skjutdörrar kan man också få in mer ljus i rum som varit lite mörka och murriga innan. Om möjligt kan det vara bra att välja dörrar som inte har skenor nertill. Då behöver man inte oroa sig för att smuts, fukt eller annat ska fastna i dessa.