Populära soffbord

Ett soffbord är en möbel som placeras framför en soffa, en fåtölj eller annan sittmöbel i ett vardagsrum. Bordet är ofta så lågt att personen som sitter i soffan eller fåtöljen inte kan placera sina knän under soffbordet. Soffbord används framför allt som avställningsyta för mat och dryck, tidningar, böcker och fjärrkontroller eller för placering av prydnadsföremål. Ibland används t.ex. kistor eller annan konstruktion för att ha samma funktion som ett soffbord.

Soffbord för hemmet

Ett soffbord kan både sticka ut eller vara diskret, men ändå harmonisera med övrig inredning i ett vardagsrum. Soffbord finns i många olika material, t.ex. trä, metall och aluminium och kan ha olika material för avställningsytan där trä och glas är vanligt förekommande. Ibland finns även avställningsytor under soffbordet som gör att rummets yta tas tillvara på fullt ut. Det finns många olika designs för soffbord, alltifrån klassiska till moderna och futuristiska. Soffborden kan ibland vara höj- och sänkbara, och de kan även göras rullbara för att lätt kunna flyttas på i rummet. I det senare fallet är det viktigt att tänka på val av matta som soffbordet placeras på. Priserna på soffbord kan variera kraftigt, alltifrån väldigt låga till mycket höga priser. Serietillverkade soffbord i enkelt material som kunden själv får montera kan köpas för under 1000-lappen, medan soffbord i unikt exemplar av välkänd formgivare och designer kan betinga väldigt höga belopp. Det finns även soffbord som har ett antikvärde, ofta utförda i barock- eller rokokostil.

Soffbord i kontorsmiljö

I kontorsmiljöer har soffborden (och soffgrupper) ofta en viktig funktion för att skapa en lugn, bekväm och avspänd atmosfär för att föra samtal och diskussioner. I denna miljö spelar soffbordets design, utformning och materialval en viktig roll. I Sverige är trä ett väldigt vanligt material som ofta används eftersom vi förknippas och har en stor förkärlek för trä som möbelmaterial.