Fixa dina drömmars sovrum

Sovrummet är drömmarnas näste, så att inreda det som din egen dröm är naturligtvis en god idé. Du behöver kanske inte alltid tillämpa Feng Shui-principen, men att fundera lite extra kring detaljer och placering kan aldrig skada. Eftersom vi tillbringar mer än 1/3 av livet i sängen, så ska du få med dig några konkreta tips när du vill inreda dina drömmars sovrum.

Harmoniska färger

För att sova gott krävs inte bara en skön säng, utan en färgsättning som höjer mysfaktorn och lugnar ned sinnena. Bara genom att måla om eller byta tapet kan sovrummet kännas som en helt ny del av hemmet. Pastellfärger och framför allt grönt har lugnande effekt, likaså dova färger. Tycker du att alla fyra väggarna i dova kulörer blir för mycket, satsa i så fall på en fondvägg och komplettera med gardiner och lakan i liknande nyanser.

Fyll på med kuddar och filtar

Detta kan man sällan få för mycket av och nog är det både hemtrevligt och angenämt att krypa upp i sängen med en kopp varm choklad och omfamnas av söta kuddar och gosiga filtar. Det är också förhållandevis billiga detaljer men som kan avgöra om ditt sovrum får den där genuina känslan du strävar efter, eller inte.

Glöm inte mattan

Det här med mattor är något människor har en tveeggad inställning mot. Vissa älskar mattor, andra inte. En skön matta höjer inte bara stilen och värmer fötterna – den dämpar även ljud från grannarna. Det finns oändligt många mattor ute i handeln – från dyra till varianter med överkomliga priser – i granna motiv eller enfärgade. Det är din smak som avgör!

Skapa stämning med rätt belysning

Precis som badrummet är sovrummet det rum där man bör lägga extra fokus på belysning. Att ställa doftljus lite varstans är en idé, men stilrena eller udda lampor som avger ett vackert sken är minst lika viktigt. Fönsterlampor och sänglampor är viktigast men även en snygg taklampa kan fungera som designpryl. En tumregel är att ha 5-9 ljuspunkter i varje rum och låta rumsytan avgöra antalet.