Färg på vitvaror

Opersonligt vita kök lämnar plats åt personliga och naturnära kök. Trä ska synas igen, gärna i form av en köksö, en maffig bänkskiva eller inbyggda vitvaror. 2019 års kök ska vara kvalitativa, hållbara och miljövänliga.

Dämpade toner och klimatsmarta val

Jordnära, dova toner och matta ytor dominerar. Det är helt rätt att välja material som inte ger ifrån sig skadliga gaser och när det gäller vitvaror står materialval, funktion och miljömässiga aspekter i fokus; man väljer hellre en kyl/frys med smart förvaring än en trendigt designad. Vill man ha både och ska man välja material som krom, glas, metall och rostfritt stål.

Vitt, marmor och mässing i all ära – sten, metall och rostfritt stål är den nya heta kombon. Gärna ihop med massor av färg och abstrakta mönster. Oavsett om man väljer en planlösning med öppna hyllsystem och matchande vitvaror eller en mer traditionell stil à la Shaker, ska köket fortfarande vara både funktionellt och snyggt.

Att välja en ångugn är både klimatsmart och hållbart. Allt fler ”proffsredskap” som sous-vide, food-processor och slow-cooker kommer in i våra kök, och gärna då apparater som går att styra via en app. Vad sägs om ett smart kylskåp eller en automatstyrd diskmaskin? Kylskåpet talar om när det behöver handlas och diskmaskinen väljer automatiskt bästa programmet. Det finns till och med diskmaskiner som talar om när disktabletterna är slut!

Vitvaror för olika boende

I lägenhet är det vanligt med kyl och frys i en enhet. Det är energisnålt och tar lite plats. En kombinerad kyl/frys funkar för ett hushåll på 3-4 personer. Väljer man ett side-by-side-skåp med kyl och frys sida vid sida, blir känslan genast lite lyxigare. Inte minst med en is- eller vattenmaskin monterad i dörren.

Ett kylskåp i fullhöjd som kompletteras med en frys kräver viss yta, vilket passar bäst om man bor i ett större hus. Men man får plats med massor av mat! Oavsett vilken variant man har behov av finns de i olika färger, material och stilar.