Årets trend 2019 – hitta rätt färg på villan

Många svenskar hälsar våren välkommen genom att måla om sin villa. Att sätta ny kulör på fasaden är inte speciellt svårt och kan göras på egen hand eller genom att anställa en målare. Den stora frågan lyder dock: ”Vilken färg ska jag välja?”. Det kan vara värt att veta att årets färg rent allmänt år 2019, har utsetts till korallrevsrosa, men huruvida man ska måla sin fasad med den, är diskussionsbart. Här följer i alla fall några färgtrender som vi kommer att skymta på husen under året.

Bärnstenstoner och ockragult

En återkommande kulör i olika nyanser är den som kan relatera till den gyllene, honungsliknande bärnstenen. På husfasader gör den sig bra genom att alstra mer liv till trädgården samtidigt som den smälter in bra med övriga grannhus. Färgen är rogivande, lite mysig samtidigt som den är full av liv. En perfekt blandning av kontraster! Honungsfärger passar specifikt för hus, omhuldade av natur.

Grafitgrått, svart med detaljer av vitt

Mörka fasadfärger är en tydlig trend under 2019. Dels för att fasaden sticker ut lite extra och dels för att man lätt kan måla ytterdörrar, knutar och andra husdekor i ljusa nyanser för ett piggare intryck. Svart ger dessutom en mer kompakt helhetsbild. Grafitgrått samt svart köps flitigt i färgbutikerna just nu. Den enda nackdelen är att mörkt är mer ljuskänsligt och kräver mer underhåll.

Mossgrönt

På mindre villor och arkitektritade hus, kan man se att det mossgröna gör stor entré. För övrigt är svenskarna mycket förälskade i sina jordnära toner på husen som direkt påminner om vår rika natur. Mossgrönt är fint när man vill ha snickerierna i en ljusare ton. Har du emellertid mycket granskog runt ditt hus kan huset bli lite osynligt. Välj istället mossgrönt om din villa ligger mer inåt stadskärnan.

Tillstånd vid färgbyten

Om du ska måla om ditt hus i annan nyans än tidigare, kan du behöva tillstånd av kommunen, speciellt om villan ingår i en detaljplan. Kolla även så färgen stämmer in i området med andra närliggande hus.